BV DOSHI SANGATH PDF

Sangath- An Architect’s Studio. 1. An Architect’s Studio, Ahmedabad By B.V. Doshi; 2. Architect: B.V. Doshi Location: Thaltej Road,Ahmedabad. Last week, year-old Indian architect Balkrishna Doshi was Sangath is Doshi’s architecture studio and the headquarters of the Vastu Shilpa. FROM BALKRISHNA DOSHI: Sangath is the architect’s own studio. In Sanskrit, Sangath means “moving together”. There is an easy flow of terraces, reflecting.

Author: Munos Kegor
Country: Solomon Islands
Language: English (Spanish)
Genre: Life
Published (Last): 16 April 2010
Pages: 36
PDF File Size: 9.32 Mb
ePub File Size: 14.75 Mb
ISBN: 913-7-81074-570-6
Downloads: 81777
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: JoJoshakar

In the first and second floor spaces of Vastu- Shilpa Ssngath and the guest area are located. We understand the quality of this translation is not excellent and we are working to replace these with high quality human translations.

Rainwater is channeled through the vaults smooth, round and deposited in the troughs.

The Sangath complex was built on the periphery of AhmedabadDrive-in Road, also known as Karnavati or Amdavad, the largest city and capital of the state of Gujarat, India. Air cooling ssngath not achieved by mechanical technology, which in turn is expensive, but by strengthening traditional cooling devices, improved screens cold water through which air is sucked and returned to the interior spaces.

In the recesses of the vaults of the upper floors, iron and concrete have been used with high insulation materials such as filling with brickwork. Sangath also hopes Balkrishna Doshi create a connection between nature and the individual.

The facades are covered with tiles or cement and plaster. However, by continuing to use the site without changing settings, you are agreeing to our use of cookies.

Sangath – Data, Photos & Plans – WikiArquitectura

The bottom of the vault in the hall of writing is topped with concrete natural light scattering in space. Doshi used this traditional technique not only to reduce the heat inside the building but also as an important element of the methodology in the use of waste material.

Related Articles (10)  HEF4066 PDF

At the end thereof an opening which can be appreciated from the entry site visitor makes sense to recover its location along the main axis. In the entrance courtyard fountain surrounded by dividing pools are located at ground level and landscaped terraces.

Sangath, Ahmedabad – B. V. Doshi

The interiors are characterized by their different shapes and light into different directions. The two units are facing the entrance courtyard feature a triple height and house on the ground floor architectural design office, a conference room, lounge and a service area. The decor is based on building materials, with the exhibition of prints formwork in concrete ceilings, contrasting with the soft and smooth concrete floor rust colored red.

The outer skin is covered with tiles fragmented pieces of waste material from a manufacturer.

The architect and urban planner Balkrishna V. The dominant architectural forms in the complex are the vaulted, which are obtained from a combination of local traditions and materials with historical examples culturally prefigured such as temples or traditional headgear Hindus. Cookies We are using cookies to provide statistics sanagth help us give you the best experience of our site. The structural system is based on poles and combined beams with reinforced concrete slabs.

The hollow interior spaces are isolated by clay within the structure. Architecture is better explained in images Follow us on Instagram! Including a space with flat roof allows natural light until the end of the vaulted areas. Perpendicular to this wing a block of four units is added, also vaulted. Natural light filters into the interior spaces during the day, while the moon is reflected in ponds and around the porcelain tile overnight.

These determinants joined resulting in a complex new design to which must be added the unevenness in the main study, below ground level and the dynamic interconnection of closed sanhath both inside and out, giving the vaults a dominant presence. Some of the buildings have sunk below ground level to certain ceilings domes rise only to eye level.

Doshi Indian is one of the most recognized and influential people roshi his country, but beyond that, their cultural theories and philosophical teachings have placed in a prominent position in the international scene. Other similarities are cooling devices Wright in his wangath and research center in Taliesin Westwhich in its architectural approach, adapted to the region, also has similarities with the study and research center Doshi on Ahmedabad.

Related Articles (10)  SOLID STATE AND SEMICONDUCTOR PHYSICS BY J.P.MCKELVEY PDF

It is significant that vaulted forms are used in contemporary architecture in both high-tech buildings, such as the Kimbell Museum in Fort Worth Louis I. In this part of the building the ceiling plane rises creating enclaves of multiple sanagth, complementing and releasing between them. Obviously, these architectural elements are also able to serve contemporary needs in various applications.

Some of the outer surfaces of the yard dooshi arched ceilings are coated with irregular pieces of white tiles. Passing through the main entrance, the visitor down some stairs into a room covered by a dome and the option to climb a flight of stairs to a height of three levels or go through a small hallway to the office of Doshi is presented and main drafting room.

The general form exaggerate the details of nature with its rolling hills, spaces such as caves, terraced land and water channels with reflective surfaces, which recall the Salk Institute of Louis Khan.

So different in cultural and geographical conditions, the works of each of the two architects are based on a careful study of local conditions and values.

Sangath, Ahmedabad – B. V. Doshi – The Archi Blog

The design studios are in a double height volume topped by two domes. The building complex is built around a large courtyard terrace which is the main entrance.

You can find out more or switch them off if you prefer.

Author: admin